Nieuws By division - Hardwarejunkies 2021

Eerste editie PS4 Emulator voor Linux gelanceerd

Gepubliceerd: 14-09-2021 - 09:29 Door division (Redacteur)
Niets zegt dat een nieuwe consolegeneratie hier is zoals de oude console-gen die werkende emulators krijgt. En ondanks dat de PS5 nog steeds moeilijk te vinden is, is de emulatiedag van de PS4 aangebroken. Spine, een closed source PS4-emulator voor Linux die sinds 2019 privé in de maak is, heeft eerder deze maand zijn eerste volledige openbare release gemaakt, compleet met een nieuwe compatibiliteitslijst met honderden games.

Er zijn echter een paar kanttekeningen. PS4-emulatie is nog in het beginfase, en de games die momenteel met emulatie werken, weerspiegelen dat. Hoewel Spinedev veel verder is gegaan dan wat ze hadden gewerkt in spine's 2019-demo, zijn de meeste van wat de huidige compatibiliteitslijst labelt als werkend "ingame" (één woord) kleinere 2D-titels die al hun eigen juiste pc-releases hebben. Met andere woorden, verwacht niet dat je binnenkort God of War of Spider-Man: Miles Morales op je pc speelt. En alleen omdat een spel technisch loopt, betekent niet dat het feilloos werkt. Je kunt bijvoorbeeld Sonic Mania spelen in Spine, maar het kleurenpalet ziet er trippy uit, zelfs voor Sega's blauwe waas.Spine is voorlopig ook beperkt tot Linux, er is geen GUI om over te praten en je moet je eigen firmware- en gamebestanden aanschaffen. Dat laatste is vooral lastig, omdat je waarschijnlijk je eigen PS4 moet modden om de gegevens te bemachtigen die je nodig hebt. (Wat natuurlijk wordt geleverd met de gebruikelijke juridische grijze gebieden.)

Maar zelfs in deze ontluikende staat loopt Spine ver voor op andere PS4-emulatorprojecten zoals Orbital en is het geen waarschijnlijke zwendel zoals PCSX4. Kijk trouwens uit voor die laatste, want het is het eerste Google-resultaat wanneer je zoekt naar "PS4 Emulator." Het is vernoemd naar een populaire emulator voor PS1 en PS2, maar de site in zijn huidige staat bestaat gewoon om advertenties weer te geven en je enquêtes te laten invullen.

In werkelijkheid is Spine op dit moment meestal gewoon een curiosa, maar het is een veelbelovend. Tenzij je 2D-games zoals Dead Cells wilt spelen, waarvoor je waarschijnlijk gewoon de juiste pc-poorten moet kopen, zul je er niet veel praktisch gebruik van maken. Maar het is een positief teken van de dingen die komen gaan. Emulatie is misschien een lastig onderwerp, maar gezien de huidige staat van digitale winkels en rechtenbeheer, is er een argument dat het van vitaal belang is voor het behoud van het spel. Niemand verkoopt wonderswan spellen meer nieuw, Verwacht alleen nog niet dat je het geld voor AAA Sony exclusives uitbesteedt.
Bron: Tom's Hardware(1) Reactie:

  1. ...
    22-09-2021
    Leuk om te lezen dat ze ermee bezig zijn :)
Scroll to Top