Nieuws By division - Hardwarejunkies 2021

AMD: Heeft vertrouwen in leveranciers

Gepubliceerd: 13-09-2021 - 10:07 Door division (Redacteur)
Amd's inkomsten zijn de afgelopen jaren gestaag gegroeid. In 2020 boekte het bedrijf zijn record omzet van $ 9.763 miljard en voor dit jaar leidde het onlangs een stijging van maar liefst 60% naar ongeveer $ 15,5 miljard, een doel dat bijzonder moeilijk te bereiken is te midden van een chipleveringscrisis. Toch is AMD ervan overtuigd dat het zijn doelen dit jaar en in de komende jaren zal bereiken vanwege een verbeterd aanbod, een groeiende vraag naar server en HPC waardige hardware en een focus op premiummodellen.


"We geloven dat we (deze omzetgroei) kunnen voortzetten, zowel met de klanten aan de vraagzijde als ook met onze gieterijpartners, substraatleveranciers en ATMP -capaciteit [assemblage, testen, markeren en verpakken] en hebben het gevoel dat er aanzienlijke ruimte is voor ons om uit te groeien tot 2022 en 2023," aldus Devinder Kumar, chief financial officer van AMD, op Deutsche Bank Technology Conference 2021 (via SeekingAlpha).


(afbeelding: AMD)

Tot nu toe zijn de verkopen van AMD dit jaar erg sterk geweest. Het bedrijf verdiende $ 7.295 miljard in de eerste twee kwartalen van het jaar en ligt op schema om het doel te bereiken om zijn omzet met 60% jaar-op-jaar te laten groeien.

Om zijn financiële doelstellingen dit jaar te halen, moest AMD prioriteit geven aan de productie van producten die het had toegezegd te leveren, evenals modellen met een hoge marge, wat soms betekent dat het aandeel van eenheden moet worden opgegeven. Amd won zelfs een eenheids en omzetaandeel in servers en pc's van mobiele klanten, maar het aandeel van de eenheid in desktops daalde in het tweede kwartaal van 2021 (hoewel het tegenwoordig enkele van de beste CPU's heeft), omdat het bedrijf zijn productie richtte op server CPU's met een hoge marge en op mobiele processors (die het van tevoren aan pc makers had toegezegd te leveren). Ondertussen daalde het aandeel van het bedrijf in de markt van discrete GPU's voor desktop en laptop pc's tot een meerjarig dieptepunt in het tweede kwartaal van 2021.

Datacenters en HPC

"De eerste prioriteit is dat als we ons hebben verbonden aan onze klant, we ervoor willen zorgen dat we de onderdelen aan de klanten kunnen leveren", aldus Kumar. "Het tweede waar je naar kijkt vanuit een algemeen standpunt van vraag versus aanbod, [...] datacenter heeft een zeer hoge prioriteit [...]. Dan willen we met name met de hogere kant van de stack ervoor zorgen dat we het bedrijf op dat gebied kunnen behouden en blijven laten groeien."


(afbeelding: AMD)

Als het gaat om datacenters en servers, is AMD bijzonder concurrerend met zijn EPYC-processors van de 2e en 3e generatie met de codenaam Rome en Milaan met maximaal 64 cores, iets dat Intel niet kan bieden. Tot nu toe zijn AMD's EPYC-CPU's bijzonder succesvol geweest met OEM's die aan ondernemingen leveren. Maar nu operators van cloud-datacenters de adoptie van EPYC-chips opvoeren, moet het bedrijf voldoen aan de extra vraag naar zijn serverprocessors.

Over EPIC's gesproken, het is onmogelijk om een andere grote markt weg te laten die ze zijn ontworpen om aan te pakken: supercomputers. AMD heeft meerdere supercomputercontracten met zijn EPYC-processors gewonnen en vervuld, maar het belangrijkste ontwerp wint voor de Frontier 1.5 ExaFLOPS-supercomputer van Oak Ridge Leadership Computing Facility en voor de El Capitan 2 + ExaFLOPS-supercomputer van Lawrence Livermore National Laboratory moet nog worden geleverd.

Zowel Frontier als El Capitan worden aangedreven door AMD's EPYC-processors en de Instinct compute GPU's van het bedrijf op basis van de CDNA-architectuur die speciaal is ontwikkeld voor de HPC-ruimte. Omdat het exascale-systemen zijn, gebruiken ze tal van high-end componenten en brengen ze enorm veel geld naar technologiebedrijven. De Frontier-machine alleen al zal AMD, HPE en anderen ongeveer $ 600 miljoen opleveren.

GPU's zijn voor gamers, niet voor miners!

De vraag naar discrete GPU's voor desktops en laptops nam de afgelopen kwartalen aanzienlijk toe, omdat mensen nu meer tijd thuis doorbrengen, maar AMD kon hier niet echt op inspelen in termen van eenheidszendingen.

Aangezien de vraag hoog is, kan het bedrijf natuurlijk de prijzen van zijn GPU's verhogen en meer high-end modellen verkopen (zoals die op onze beste grafische kaartlijst) dan normaal. AMD kwam echter ook in opspraak.


(afbeelding: AMD)

Een recente Steam Hardware Survey onthulde dat er 11 keer meer gamers waren die Nvidia's GeForce RTX 30-serie grafische kaarten gebruikten dan er gamers waren die AMD's nieuwste Radeon RX 6000-serie boards gebruikten. Op basis van gegevens van Jon Peddie Researchoververkocht Nvidia AMD 9:2 in het tweede kwartaal van 2021, dus na het bekijken van gegevens uit beide bronnen beschuldigden sommige waarnemers AMD ervan zijn Radeon GPU's aan grote mijnbouwbedrijven te verkopen in plaats van ze naar het retailkanaal te sturen na het zien van een video op youtube (Reddit).AMD's CFO ontkende de beschuldigingen en zei dat de vraag van miners verwaarloosbaar was. Hij gaf ook aan dat hoewel AMD zijn GPU-klanten geen prioriteit gaf (nou ja, althans niet tenzij het zich ertoe had verbonden om ze van tevoren aan een klant te leveren), de Radeon GPU's voor gamers waren, niet voor miners.

"Ten eerste is crypto verwaarloosbaar, dat is geen prioriteit voor ons", aldus Kumar. "We geven geen prioriteit aan ons product of maken ze voor de cryptomensen is meer voor de gamers en dat is vanuit dat oogpunt onze hoge prioriteit. Wat de groei van de [GPU-inkomsten] heeft gedreven, zoals u weet, hebben we de Radeon RX 6000-serie high-end GPU's (ze zijn) zeer concurrerend en dat is de drijvende kracht achter de groei in de GPU-ruimte."

Het discrete GPU-bedrijf is grotendeels afhankelijk van enorme R&D-uitgaven, een halo-effect dat wordt geproduceerd door eersteklas grafische kaarten, aanwezigheid in de detailhandel met een breed scala aan aanbiedingen en marketinginvesteringen. Enkele jaren geleden kon AMD zich geen grote investeringen in zijn grafische activiteiten veroorloven en gaf het prioriteit aan zijn CPU-activiteiten, omdat het een duidelijk stappenplan had met zichtbare rendementen. Dit is de reden waarom Nvidia AMD vandaag aanzienlijk kan overtreffen.

Wat interessant zou zijn om te weten, is of AMD nu genoeg investeert in zijn GPU-activiteiten en of dit voldoende zal zijn om een aanzienlijk marktaandeel van Nvidia enkele jaren later vast te leggen.

Focus op omzetaandeel

Amd is beperkt in waferverwerking, substraatlevering en ATMP-capaciteitsniveaus (assemblage, testen, markeren en verpakken) en kan zijn eenheidszendingen realistisch gezien niet aanzienlijk verhogen en het aandeel van intel winnen, met name aan de klantkant van de markt. Daarom moet AMD zich richten op het omzetaandeel door server-CPU's en premiumproducten te verkopen in plaats van goedkopere SKU's.

"We zijn erg gefocust op het omzetaandeel om door te gaan en te blijven groeien, omdat we geloven dat we zelfs op het niveau waarin we ons nu bevinden, een aanzienlijk lager omzetaandeel hebben in termen van waar we zullen komen van een omzetaandeelwinst, met name met de premiumproducten en de vergelijkende producten die we introduceren, " zei Kumar.

Samenvatting

AMD is vrij optimistisch over zijn toekomst op de middellange termijn, aangezien de vraag naar zijn producten groeit in alle segmenten van de markt, inclusief client-pc's, datacenters en supercomputers. In feite heeft AMD voor het eerst in zijn geschiedenis zeer concurrerende (zo niet de beste CPU's)processors voor vrijwel alle grote toepassingen. In combinatie met de over het algemeen grote vraag naar computers, is het niet verwonderlijk dat het bedrijf niet kan voldoen aan 100% van de vraag waarmee het wordt geconfronteerd.

Gezien de groeiende vraag naar alles wat berekent, zal AMD's grootste uitdaging in de komende kwartalen en jaren nauwelijks zijn om extra bestellingen te leveren om zoveel mogelijk onderdelen te verkopen, maar om genoeg chips te produceren om aan de groeiende vraag te voldoen. In de tussentijd zal AMD zich richten op het vergroten van zijn omzetaandeel door duurdere componenten te verkopen.
Bron: Tom's Hardware(0) Reacties:

Scroll to Top