Nieuws By Division - Hardwarejunkies 2021

TSMC start productie met 4nm in Q3 2021

Gepubliceerd: 18-06-2021 - 17:36 Door Division (Redacteur)
Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. ligt op schema om in het derde kwartaal te beginnen met de productie van chips met behulp van zijn N4 (4 nm) fabricagetechnologie, volgens de bronnen van TSMC en DigiTimes in de halfgeleiderketen. Het nieuwe node stelt chipmakers in staat om het N5-ontwerp enigszins te verkleinen en het stroomverbruik en de prestaties in 2022 verder te optimaliseren.
TSMC's N4 behoort tot de N5-familie van het bedrijf, die ook N5, N5P en N5HPC omvat. Hoewel al deze technologieën afhankelijk zijn van zowel diepe ultraviolette lithografie (DUV) als extreme ultraviolette lithografie (EUV), en veel dingen gemeen hebben, zijn ze nog steeds behoorlijk verschillend en zijn ze ontworpen voor verschillende toepassingen.

TSMC's N5P is een prestatie verhogende versie van N5 die het frequentie potentieel met maximaal 5% verhoogt of het stroomverbruik met maximaal 10% verlaagt (bij hetzelfde transistor aantal). Het node biedt een naadloze migratie van N5, dus het zou vrij eenvoudig moeten zijn om een ontwerp of IP van N5 naar N5P te migreren als de ontwerper nu de prestaties (of het stroomverbruik) van hun systeem-op-chips (SoC's) moet verhogen. Deze technologie wordt verondersteld nu beschikbaar te zijn.


N4: Verbetering N5 Technology


N4 is een verdere evolutie van N5 die een 6% kleiner node gebied mogelijk maakt via een optische krimp en enkele verdere vermogens en prestatie voordelen mogelijk gemaakt door BEOL (back-end of line) verbeteringen. Het blijft de ontwerp regels van N5, ontwerp infrastructuur, SPICE-simulatie programma's en IPs gebruiken. Toch zal N4 EUV scanners voor meer lagen gebruiken, wat het aantal maskers, processtappen en kosten zal verminderen.

Hoewel de N4 van TSMC zeker geen revolutionair fabricageproces is, is het nog steeds erg belangrijk voor de bestaande klanten van de gieterij en zal het de komende jaren worden gebruikt voor reguliere SoC's.

Met de productie met N4 in het derde kwartaal van 2021 kunnen we verwachten dat N4 eind 2021 of begin 2022 de mijlpaal in de productie met een hoog volume (HVM) zal bereiken. De grootste klanten van TSMC zouden N4 eerder kunnen gebruiken dan andere bedrijven, omdat ze toegang hebben tot nieuwe nodes voor andere fabrikanten.De evolutie van TSMC's N5 eindigt niet met N4. Specifiek voor krachtige toepassingen die hoge klokken nodig hebben, biedt TSMC vanaf Q2 2022 zijn N5HPC-technologie aan. Deze node biedt een tot 7% hogere frequentie in vergelijking met N5 in combinatie met BEOL-verbetering met behoud van compatibiliteit met ontwerp regel. N5HPC zal vooral nuttig zijn voor processors voor algemeen gebruik die hoge klokken nodig hebben gezien hun onvoorspelbare gedrag.
Bron: Tom's Hardware(0) Reacties:

Scroll to Top