Nieuws By Division - Hardwarejunkies 2021

Windows 11: wat we weten over de waarschijnlijke volgende besturingssysteem

Gepubliceerd: 11-06-2021 - 10:05 Door Division (Redacteur)

Microsoft maakt zich klaar om de grootste update voor Windows aan te kondigen sinds het debuut van Windows 10 in 2015, en hoewel het bedrijf officieel niets over deze update heeft onthuld, wijzen alle tekenen erop dat het een aanzienlijk andere ervaring biedt voor pc gebruikers.In feite wordt de update verondersteld zo radicaal te zijn dat het kan leiden tot een nieuw versie nummer, Windows 11. Hoewel Microsoft de naamswijziging niet heeft bevestigd, heeft het er sterk naar gesuggereerd, zowel in de illustraties voor het persevenement van 24 juni als om 11.00 uur. Wat volgt is alles wat we tot nu toe weten over de update die waarschijnlijk Windows 11 zal heten.


Wanneer wordt Windows 11 aangekondigd?

Microsoft begon Windows 11 op 2 juni te teasen met een uitnodiging voor een digitaal evenement genaamd "What's Next for Windows" gepland voor 24 juni om 11.00 uur ET. De uitnodiging bevatte een GIF met een opnieuw ontworpen Windows logo dat de wetten van de natuurkunde tart door slechts twee schaduwen te werpen die, als je knijpt, een beetje op "11" lijken.

Waarom denken we dat het Windows 11 zal heten?

Die schaduwen zouden waarschijnlijk genoeg zijn geweest om zelf speculatie over Windows 11 te inspireren, maar het plannen van het evenement voor 11.00 uur ET hielp ook. Veel van de evenementen van Microsoft worden later op de dag gehouden, vooral omdat de pandemie deze evenementen dwong om alleen online te zijn en omdat het bedrijf is gebaseerd op de westkust. De werk theorie is dat Microsoft niet zo vroeg op de dag een evenement zou hebben gepland zonder een goede reden; synchroniciteit met het nieuwe versie nummer zou in aanmerking komen.

Wat betreft waarom iedereen denkt dat Microsoft overstapt van Windows 10, hoewel het "de laatste versie van Windows" zou moeten zijn: Microsoft CEO Satya Nadella zei op de Build 2021 ontwikkelaars conferentie in mei dat het bedrijf van plan was om "een van de belangrijkste updates voor Windows van het afgelopen decennium te delen", die hij "de volgende generatie Windows" noemde, enige tijd "kort" na de conferentie. De speculatie wordt dus ondersteund door meer dan alleen een GIF en de starttijd van een evenement

Microsoft onthulde per ongeluk dat het ook werkt aan een nieuwe versie van Windows in een ondersteunings document, met Windows Latest rapportage op 9 juni dat het document aanbood om lezers te leren "over het beheren van applicaties in Windows 10 en Windows Sun Valley." Die vermelding bevestigt alles behalve dat Microsoft van plan is om in de nabije toekomst een nieuwe versie van Windows uit te brengen en in de tussentijd Windows 10 zal blijven ondersteunen. (De verwijzing naar "Windows Sun Valley" is inmiddels verwijderd.) Windows 11 lijkt de meest waarschijnlijke naam voor de update, maar het is niet zo dat Sun Valley vreemd lijkt in vergelijking met de versie namen van andere platforms.

Nadella onthulde niet veel details over deze Windows update tijdens Build 2021 en dat ondersteuningsdocument gaf geen hints meer, maar dat betekent niet noodzakelijkerwijs dat Windows 11 een zwarte doos is. Een aantal rapporten, geruchten en herkauwingen op basis van het gesloopte Windows 10X-besturingssysteem hebben enkele aanwijzingen gegeven over wat we van de volgende generatie Windows kunnen verwachten, en door alle accounts zullen de wijzigingen significant genoeg zijn om die bijnaam te rechtvaardigen.

Bedenk ook dat het wijzigen van de naam van Windows een geweldige manier is om interesse te genereren en zelfs meer pc verkoop aan te sporen. Elke keer als er een nieuwe versie van Windows is, willen consumenten computers kopen met dat besturingssysteem vooraf geïnstalleerd, zelfs als upgraden eenvoudig is.


Hoe Windows 11 de gebruikerservaring kan wijzigen

Rapporten geven aan dat Microsoft al een tijdje veel wijzigingen in de Windows 10 gebruikerservaring plant. Windows Central meldde in oktober 2020 dat het bedrijf "veel gebruikers interfaces op het hoogste niveau wilde bijwerken, zoals het startmenu, Action Center en zelfs Verkenner, met consistente moderne ontwerpen, betere animaties en nieuwe functies" via een project dat intern bekend staat als "Sun Valley"- dezelfde codenaam die wordt gebruikt in het ondersteunings document dat door Windows Latest is gespot.

Sun Valley zou niet de Fluent Design taal vervangen die Microsoft tijdens Build 2017 introduceerde en in 2019 werd uitgebreid naar iOS, Android en het web, zei Windows Central, maar was in plaats daarvan bedoeld om de ontwerp taal uit te breiden naar extra delen van Windows. Dit zou waarschijnlijk resulteren in een meer samen hangende gebruikerservaring dan de mengelmoes van ontwerptalen die aanwezig zijn in Windows 10.

Tweaks voor gebruikersinterface

Enkele van deze kleine maar opmerkelijke ontwerp problemen werden in november 2020 opgemerkt door Microsoft programma manager Yulia Klein in de openbare GitHub opslagplaats voor WinUI. Klein zei dat "XAML-besturingselementen niet stroken met hoe web en mobiele apps evolueren" en dat haar voorgestelde wijzigingen "deel uitmaakten van het werk om de Xaml gebruikers interface te vernieuwen om af te stemmen op andere platforms terwijl ze er vertrouwd uitzagen op Windows."

Het voorstel bevatte wijzigingen in schakel schakelaars, schuifregelaars en beoordelings besturings elementen die in heel Windows worden gebruikt. Deze gebruikersinterface elementen zijn bijna alom tegenwoordig; veranderingen zouden waarschijnlijk een groter dan verwacht effect hebben op het ontwerp van het besturingssysteem. Klein's bericht maakte ook duidelijk dat Microsoft inderdaad op zoek was naar een update van het ontwerp van Windows, waardoor geloofwaardigheid werd ontleend aan het Windows Central rapport van een maand eerder.De plannen van Microsoft om de Windows gebruikerservaring te moderniseren, werden zo goed als bevestigd door een vacature in januari die zei:

"In dit team werk je samen met onze belangrijkste platform, Surface en OEM partners om een ingrijpende visuele verjonging van Windows ervaringen te orkestreren en te leveren om onze klanten te laten zien dat Windows TERUG is en ervoor te zorgen dat Windows wordt beschouwd als de beste gebruikers os ervaring voor klanten."

Op zoek naar aanwijzingen van Windows 10X

Het was niet moeilijk om de punten te verbinden tussen Sun Valley en die vacature. Wat betreft hoe deze "ingrijpende visuele verjonging van Windows" eruit zou kunnen zien, nou, die kwamen ook van Microsoft zelf. Het bedrijf was van plan om verschillende wijzigingen aan te brengen in de gebruikers ervaring voor Windows 10X, het besturingssysteem bedoeld voor opvouwbare apparaten die werden hergebruikt tot apparaten met één scherm en uiteindelijk helemaal werden geannuleerd.

Microsoft heeft tijdens Build 2020 een Windows 10X emulator voor ontwikkelaars uitgebracht die een paar wijzigingen in de gebruikerservaring liet zien, zoals een opnieuw ontworpen app switcher, een nieuw startmenu en een menu Snelle instellingen voor veelgebruikte besturingselementen. Nu de wijzigingen die oorspronkelijk bedoeld waren voor Windows 10X in plaats daarvan Windows goed bereiken, zou het logisch zijn dat sommige van deze elementen hun weg naar Windows 11 vinden.

Deze wijzigingen in de gebruikerservaring zullen waarschijnlijk niet zo grimmig zijn als de sprong van Windows 7 naar Windows 8. Het lijkt er meer op dat Microsoft zich volledig inzet voor de Fluent Design taal die het vier jaar geleden onthulde, op zoek is naar het verbeteren van de Windows ervaring op touchscreen-apparaten en schijnbaar onbelangrijke veranderingen aanbrengt die culmineren in een vertrouwde maar merkbaar andere manier van gebruik van Windows.

Hoe Windows 11 de Microsoft Store kan wijzigen

Windows 11 kan niet alleen de manier waarop het besturingssysteem eruitziet veranderen, het kan ook de manier veranderen waarop mensen software vinden, kopen en installeren. Dat lijkt althans te zijn wat Microsoft hoopt, omdat het bedrijf naar verluidt werkt om de Microsoft Store belangrijker te maken voor Zowel Windows gebruikers als ontwikkelaars.

Een beroep op ontwikkelaars

Windows Central meldde in april dat Microsoft van plan is om drie ontwikkelaarsgerichte wijzigingen aan te brengen in zijn softwaredistributieplatform: het toestaan van onverpakte Win32 apps in de Microsoft Store, het toestaan van ontwikkelaars om zelf apps en updates te hosten en het gebruik van handelsplatforms van derden toe te staan. Alle drie deze wijzigingen zouden het voor Windows-ontwikkelaars gemakkelijker maken om hun producten aan te bieden via de Microsoft Store naast (of in plaats van) andere distributieopties.

Het bedrijf doet ook rechtstreeks een beroep op de portemonnee van ontwikkelaars. Het kondigde op Build 2021 aan dat het slechts een 12% verlaging van de inkomsten uit gameverkopen via de Microsoft Store zou nemen in plaats van de 30% korting die het eerder nam. Die verandering is niet baanbrekend de Epic Games Store biedt een vergelijkbare regeling, maar het maakt de Microsoft Store wel concurrerender met platforms zoals Steam. Het is ook minder dan de korting die Microsoft neemt voor andere apps die via de Microsoft Store worden verkocht.

Microsoft neemt momenteel een korting van 15% op de inkomsten van veel apps die via zijn platform worden verkocht. Het kost ook een korting van 30% op app en in app aankopen via de "Microsoft Store for Business; Microsoft Store voor onderwijs; Microsoft Store op Windows 8-apparaten; of Microsoft Store op Windows Phone 8 apparaten" volgens de App Developer Agreement die voor het laatst is bijgewerkt in juli 2020. Misschien is het nieuwe tarief voor gameverkoop niet toegevoegd omdat vergelijkbare wijzigingen naar andere apps komen.

Een oproep aan consumenten

De Microsoft Store zal naar verwachting ook een visuele revisie krijgen die vergelijkbaar is met de rest van Windows 11, volgens het Windows Central rapport, evenals updates die bedoeld zijn om "een stabielere download- en installatie ervaring voor grote apps en games te bieden." Beide kunnen de ervaring van het vinden van software via de storefront van Microsoft verbeteren. (Zelfs als veel Windows gebruikers waarschijnlijk doorgaan met het installeren van apps via het web of concurrerende platforms, simpelweg omdat ze daar aan gewend zijn geraakt.)

Dit is ook een symbiotische relatie. Op dit moment moet Microsoft uitzoeken hoe ontwikkelaars hun apps via de Microsoft Store kunnen verzenden, ook al is het niet populair bij consumenten, wat betekent dat het consumenten apps moet laten downloaden via de Microsoft Store, hoewel veel ontwikkelaars niet in het platform investeren. Een nieuwe versie van Windows (ook bekend als Windows 11) biedt Microsoft de perfecte gelegenheid om beide problemen aan te pakken, zonder de bagage te dragen die is gekoppeld aan de huidige iteratie van de winkel.

Wanneer Windows 11 moet aankomen

Dit is misschien wel het grootste vraagteken voorafgaand aan het evenement van Microsoft. Het bedrijf brengt meestal twee keer per jaar grote updates voor Windows 10 uit, eenmaal in het voorjaar en eenmaal in de herfst, en de release van Windows 10 Mei 2021 Update vorige maand maakt een lancerings venster van september of oktober voor Windows 11 een mogelijkheid.

Het kan echter moeilijk zijn om release datums van het besturingssysteem te voorspellen. Microsoft kondigde Windows 10X in februari 2020 aan met een geplande release datum voor de herfst van 2020, kondigde vervolgens in juli 2020 aan dat het besturingssysteem pas in 2021 zou aankomen en zei uiteindelijk in mei dat het voor de nabije toekomst in de ijskast werd gezet. Grote updates voor Windows 10 zijn in het verleden ook vertraagd, waarbij de Windows 10 October 2018 Update pas in januari 2019 met de automatische uitrol begon.

De veilige gok zou waarschijnlijk zijn dat Windows 11 ergens tussen september en december aankomt. Microsoft zal waarschijnlijk voor die tijd preview builds uitbrengen, dus degenen die nieuwsgierig zijn naar de toekomst van Windows, moeten zich waarschijnlijk aanmelden voor het Windows Insider programma als ze zich op hun gemak voelen bij het gebruik van onstabiele software.

Hoe erachter te komen wat er daarna komt

Microsoft is van plan om Windows 11 te onthullen of in ieder geval de update die iedereen heeft genomen om Windows 11 te bellen tijdens het virtuele evenement "What's Next for Windows" op 24 juni om 11.00 uur ET. Het evenement wordt live gestreamd via de Microsoft website en heeft de aangewezen #MicrosoftEvent hashtag gekregen voor gebruik op sociale platforms.Bron: Tom's hardware(0) Reacties:

Scroll to Top