Nieuws By Division - Hardwarejunkies 2021

Intel: 3,2 TB Optane SSD P5800X kan dit jaar worden verwacht

Gepubliceerd: 05-06-2021 - 17:37 Door Division (Redacteur)Intels Optane SSD P5800X-introductie eind vorig jaar omvatte vier modellen met verschillende capaciteiten. Tot nu toe heeft het bedrijf de SKU's van 400 GB, 800 GB en 1,6 TB op de markt gebracht, maar het vlaggenschipmodel van 3,2 TB is nog steeds niet beschikbaar en Intel heeft onlangs de productvermelding van zijn website verwijderd. Dat is een beetje verrassend omdat Intel onlangs zijn toewijding aan de datacenter line-up heeft bevestigd nadat het zijn hele lijn Optane-schijven voor desktop-pc's had uitgeschakeld.


Er lijkt ook enige verwarring te zijn onder de eigen gelederen van Intel, omdat er een rapport is opgedoken waarin het bedrijf zegt dat het niet zeker weet of het 3,2 TB-model het daglicht ooit zal zien. Na onze eigen vragen vertelt het bedrijf ons echter dat de schijf nog steeds op schema ligt voor release dit jaar.

Intel's Optane SSD P5800X schijven maken gebruik van 3D XPoint van de tweede generatie en Intels nieuwe gepatenteerde SSD-controller met een PCIe-interface. De schijven zijn gericht op datacenters en leveren toonaangevende prestaties tot 7,2 GB/s sequentiële doorvoer, tot 1,5 miljoen willekeurige IOPS van 4K en tot 1,8 miljoen IOPS in gemengde workloads. Die prestatie gaat gepaard met een onverslaanbaar uithoudingsvermogen van 100 reads/writes per dag.

Op dit moment zijn slechts drie van de vier Optane SSD P5800X-modellen te koop (voor $ 1.224 ~ $ 3.823). Gezien het feit dat de levering van tweede generatie 3D XPoint onzeker is (Micron vermeldde de enige fabriek die dit soort geheugen onlangs produceert), was het lot van het P5800X-model met de hoogste capaciteit onduidelijk, vooral nadat Intel alle vermeldingen van de 3,2 TB SKU van zijn website had verwijderd. Bovendien gaf het bedrijf geen concrete antwoorden op ComputerBase.de toen hem werd gevraagd naar de 3,2 TB Optane SSD P5800X.

Het goede nieuws is dat Intel de 3,2 TB-versie van de Optane SSD P5800X niet heeft verlaten en dat deze op schema ligt om later dit jaar beschikbaar te zijn. De prijs van de schijf is echter onbekend, maar het zal zeker niet goedkoop zijn.

"De Intel Optane SSD DC P5800X-serie is momenteel beschikbaar in capaciteiten van 400 GB, 800 GB en 1,6 TB, en we verwachten dat de schijf van 3,2 TB later dit jaar beschikbaar zal zijn", aldus Kristie Mann, Senior Director, Optane DC Persistent Memory Products, Intel.

Omdat de Optane SSD DC P5800X-schijven zijn ontworpen voor datacenters, zijn ze niet erg interessant voor de overgrote meerderheid van de enthousiastelingen (vooral voor een prijs die begint bij $ 1.224). Intel heeft onlangs zijn volledige line-up van Optane-schijven voor de desktop-pc geannuleerd, dus we zullen geen toekomstige generaties van zijn Optane SSD's in enthousiaste rigs zien.

Bron: Tom's hardware(0) Reacties:

Scroll to Top